Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    kurumumuz

     

    KARTAL H TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU

    Kartal H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Pendik ilçe merkezine 9 Km, Kartal ilçe merkezine 10 Km ve Maltepe ilçe merkezine .15 Km uzaklıkta olup, 01.03.1999 tarihinde hizmete açılmıştır.

    FİZİKİ YAPI

    İstanbul Kartal H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu;

    - 10731 m² Kapalı Bina Kompleksi
    - 21714 m² Alan Üzerinde Faaliyet Göstermektedir.
    - 2 Blok 12 koridor,
    - 81 tutuklu/hükümlü odası, 26 adet Müşahede Odası
    - 4 adet Avukat Görüş Mahalli, 2 adet Açık Görüş Mahalli, 2 adet Kapalı Ziyaret Mahalli (9x2
    18 adet Kabin),
    - 1 ziyaretçi bekleme salonu,
    - 1 Revir
    - 1 Kütüphane
    - 1 Kantin
    - 1 Ambar, 1 Fotoğrafhane, 1 Berber, 1 Terzihane, 1 Kaloriferhane,
    - 1 çok amaçlı Kapalı Spor Salonu, 1 İş Atölyesi, 1 Futbol Halı Saha,
    - 50 kişilik yemekhane
    - 99 adet Kuruma ait ve 11 adet Milli Emlağa ait toplam 110 adet lojman,
    bulunmaktadır.

     

    (I) İçten Alınan Emniyet Tedbirleri:

    Cezaevinin iç emniyeti; Cezaevi ana giriş kapısında ve Cezaevinin ara geçiş bölümlerinde bulunan X-Ray ve duyarlı geçit cihazları ile, mevzuat hükümleri çerçevesinde insan ve malzeme giriş çıkışları için yetiştirilmiş uzman X-Ray personeli denetiminde yapılmaktadır. Ana bina giriş X-Ray cihazının görev alanında Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığından da bir rütbeli ve yeteri kadar er sürekli olarak iş akışını takip etmektedir. Cezaevi girişi, çatıları, blokları, koridorları, malta koridorları, ziyaret ve görüş mahalleri idare binası içersinde konuşlu merkezi kamera emniyet sistemi ile 24 saat esasına göre izlenmekte olup; görüntüler, bir yıl süre ile muhafaza edilmektedir. Bloklarda emniyet tedbirleri her blok için görevlendirilen yeteri kadar İnfaz ve Koruma Memurları ve İnfaz Koruma Başmemurları tarafından sağlanmaktadır. Görüş, mahkeme, hastane vb. nedenlerle odalarından çıkarılacak tutuklu/hükümlüler; mevcut genelgeler doğrultunda oda kapısının açılması esnasında en az 3 İnfaz ve Koruma Memurunun eşliğinde kapılar açılarak çıkarılmaktadır. Odasından çıkarılan her tutuklu/hükümlü çıkışta ve girmeden önce fiziki aramaya tabi tutulmaktadır. Cezaevinde olabilecek isyan ve direnişler için her altı ayda bir düzenli olarak Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığının da katılımıyla Olağanüstü Hal Plan Tatbikatı icra edilmektedir. Cezaevi aramaları her ay en az iki defa genel (Jandarmanın da katılımıyla) ve en az dört defa da kısmi (Cezaevi İdaresinin inisiyatifinde) arama olarak yapılmaktadır. Bu aramalarda detektörler ve X-Ray cihazlarından istifade edilmektedir. Gerektiğinde Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığınca, talep üzerine İl Jandarma Komutanlığından narkotik köpek timleri ve bomba imha uzmanları istenmekte ve bunlar da aramalara katılabilmektedir. Sayımlar düzenli olarak her vardiya değişiminde nöbetçi müdür nezaretinde yapılmaktadır. Cezaevi içerisinde para bulundurulmasının sakıncalarına engel olmak maksadıyla tutuklu/hükümlülerin paraları cezaevine girişte Emanet Para Memurluğumuzca teslim alınarak, cezaevi adına açılan banka hesaplarında muhafaza edilmektedir. Banka hesaplarında bulunan bu paralar, haftalık limitleri dahilinde tutuklu/hükümlü alışverişlerinde manyetik kartla e-post sistemi içinde kullandırılmaktadır.

    (II) Dıştan Alınan Emniyet Tedbirleri:

    Kartal H Tipi Kapalı Cezaevinin dış koruması Cezaevi Jandarma Koruma Komutanlığınca sağlanmaktadır. İç ve dış korumanın sağlanması hususunda idaremiz ile Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığı arasında koordinasyon uyumlu ve sürekli bir şekilde sağlanmakta olup, bu ilişki düzenli toplantılar ile revize edilmektedir. Cezaevinin girişinde Sağ tarafta Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığı binası mevcut olup, nizamiyesi bir adettir. Dış güvenlikte görevli Kartal Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığı bünyesinde 1 subay, 4 astbay, 11 uzman çavuş, 110 erbaş ve erden müteşekkil, toplam 130 kişi görev yapmaktadır. Dış güvenlikteki personel sayısı yeterlidir. Cezaevi binasının etrafında 7 (yedi) adet jandarma nöbet kulesi, ihata duvarı ana girişinde 1 adet yer kulesi mevcuttur. Kulübelerin yerden yüksekliği 6 tanesi 11 m. Ve 1 (bir) tanesi de 16 m.dir. Kulübeler arası haberleşme dahili telefonla yapılmaktadır. Jandarmanın 6 (altı) nöbet kulesinde ve ayrıca ihata duvarı dışında arazi boyunca tel örgü etrafında yine devriye şeklinde nöbet tutulmaktadır. Cezaevi ana giriş nizamiyesinde bir rütbeli eşliğinde yeteri kadar er kendi bina güvenlikleri için yeteri kadar nöbetçi yeri ve nöbetçi ile ve ihata duvarı girişindeki kapıda (infaz koruma memurları ile birlikte) nöbet tutmaktadırlar. Ayrıca cezaevi binasının girişindeki X-Ray cihazında 2 (iki) jandarma eri nöbet tutmaktadır.
    Cezaevi binanın etrafında 93 m.lik 2 kısa, 173 m.lik 2 uzun toplam; 532 metre uzunluğunda, 30 cm. kalınlığında 4 metre 10 cm. yüksekliğinde ihata duvarı mevcut olup; ihata duvarının üstünde 2 m. yüksekliğinde tel örgü mevcuttur. Ayrıca cezaevi arazisi, arazi boyunca sağlamlaştırılmış betonu ile birlikte 3 metre yüksekliğinde ve 1 kat şeklinde otoyollarda kullanılan tel örgüyle çevrilmiştir. İhata duvarının iç kısmında çıvalı ampullerden oluşan ve bina duvarı ile ihata duvarının arasını aydınlatmak amacıyla kullanılan 26 adet aydınlatma projektörü mevcuttur. İhata duvarının dış kısmında 8 adet aydınlatma kulesi ve her bir kulede üçer taneden bir kulede dört taneden 400 watt gücünde metal halli 25 tane projektör ampul mevcut olup aydınlatma projektörlerinden bir tanesi jandarma içtima alanını 24 tanesi de cezaevi çatısını ve çevresini aydınlatmaktadır. Ayrıca jandarma nöbet kulelerinden 3 tanesinde; kullanımı nöbetçi jandarma tarafından kontrol edilen 400 watt gücünde metal halli aydınlatma projektörleri mevcut olup, mevcut sistem cezaevi için yeterlidir.
    İdaremizce İç Nizamiye kayıt yerinde cezaevine ziyaret amaçlı gelen şahısların bilgisayarlı el biometrisi sistemine kayıtları yapılarak, cezaevine giriş ve çıkışları manyetik ortam desteğinde elektronik olarak kontrol edilmektedir.Kuruma gelen personel ve ziyaretçilerin üst aramaları duyarlı kapıyı geçtikden sonra el dedektörü ile yapılmaktadır.

    .

    LOJİSTİK FAALİYETLER :

    a) Araç Durumu: Cezaevinde halen 1 margurus ring aracı, 1 fiat doblo hizmet aracı, 1 ambulans ve 1 büyük servis otobüsü mevcuttur.

    b) Isıtma ve Sıcak Su Durumu: Cezaevi ısıtması mevcut merkezi ısıtma sistemi ile Doğalgaz ile sağlanmaktadır. Aynı sistemde bulunan buhar kazanları ile sağlanmakta, düzenli olarak her gün 08.00-17.00 saatleri arasında odalara sıcak su verilmektedir. Her hangi bir arıza durumu söz konu olmadığı sürece ısınma ve sıcak su problemi yaşanmamaktadır.

    c) İçme-Kullanma yu ve Elektrik Durumu: İçme ve kullanma suyu şehir şebekesi ve derin kuyu sondaj vasıtasıyla 1500 tonluk depondan sağlanmaktadır. Tutuklu/hükümlülerin talep etmesi halinde cezaevi kantininde şişe yu satılmaktadır. Cezaevi elektriği şehir şebekesinden sağlanmaktadır. Her hangi bir elektrik kesintisi durumunda mevcut 400 KWA gücünde olan jeneratör 10 saniye içersinde devreye girmektedir.

    d) Bakım ve Onarım Faaliyetleri: Cezaevinde kullanılmakta olan araç ve tesislerin bakım ve onarımları mevcut teknik personel marifetiyle, bunun mümkün olmaması durumunda yetkili onarım servisleri vasıtasıyla yapılmaktadır.

    e) Yemek Durumu: Cezaevinde 1 adet mutfak bulunmakta, yemekler 1 adet aşçı tarafından yapılmaktadır. Yemekler sabah, öğle ve akşam olmak üzere toplam üç öğün halinde çıkarılmakta, tutuklu/hükümlülerin odalarına kadar götürülüp kapı mazgallarından verilmektedir. İstek halinde tutuklu/hükümlüler cezaevi kantininden düzenli olarak gıda maddeleri temin edebilmektedir. Ortalama 300 çeşit ürünümüzün bulunduğu kantinimizin ürün listeleri tüm odalarda liste halinde bulunmaktadır. Vardiyalı çalışan personel de yemekhanede verilen yemeklerden istifade etmektedir.

    f) İletişim Durumu: Cezaevinde kurum içi 21 adet internete bağlı olmak üzere toplam 27 adet bilgisayar mevcuttur. Bilgisayarlarla internete erişim, e-posta ve faksla ile iletişim sağlanmakta olup, Ulusal Yargı Ağı Projesine (UYAP) geçilmiş olup, 21 adet bilgisayarla bağlantı kurulmaktadır.

    KURUM İDARİ YAPISI

    Kurumda 1 kurum müdürü, 2 kurum ikinci müdürü,
    Yönetim servisinde idare memuru, cezaevi katibi,
    Güvenlik servisinde infaz ve koruma başmemuru ile infaz ve koruma memuru,
    Teknik servisinde teknisyen, teknisyen yardımcısı,
    Sağlık servisinde cezaevi tabibi, diş tabibi,
    İşyurdu servisinde işyurdu müdürü, muhasebe yetkilisi, işyurdu ambar memuru, genel bütçe, satın alma, pazarlama ve benzeri işlerden sorumlu görevliler,

    Adres

    Velibaba Mah. Yakacık Cad. No :140 Pendik/İstanbul

    Telefon

    Kapalı Cezaevi Tel: 0216 307 66 39 - 40 Açık Cezaevi Tel 0216 583 09 13

    Fax: 0216 307 66 44

    E-Posta

    abbkartal.htcikisaretadalet.gov.tr